Ειδοποίηση

Not all parameters set in plugin to display discussions

Από τη Νάουσα, με αγάπη…

Άλλη μια φορά , πήραμε τους δρόμους, τα βουνά και τα λαγκάδια, αναζητώντας τι άλλο; το κρασί,συγκεκριμένα της Νάουσας, το αγαπημένο Ξινόμαυρο.

Τέσσερα χιλιόμετρα έξω από την «πόλη του οίνου και της αμπέλου», τη Νάουσα, βρίσκεται η περιοχή της Στράντζας. Εκεί στις Νοτιοανατολικές πλαγιές του Βερμίου, σε υψόμετρο 250 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, μέσα στον ομφαλό της ζώνης «Ο.Π.Α.Π. ΝΑΟΥΣΑ» βρίσκονται οι αμπελώνες του Κτήματος Χρυσοχόου.

Η #winelover ομάδα που απαρτίζεται από τους αποφοίτους των σεμιναρίων του Θοδωρή Λέλεκα, και τον ίδιον φυσικά,  έφτασε στο Κτήμα Χρυσοχόου και βίωσε μοναδικές στιγμές. Το κέφι καθ’όλη την εκδρομή ήταν αμείωτο από όλη την παρέα και περάσαμε απίθανα.

Λόγω της βροχής των προηγούμενων ημερών, δε μπορούσαμε να βρεθούμε στον τρύγο του κτήματος και έτσι κερδίσαμε χρόνο και περιηγηθήκαμε στα αμπέλια και στους πανέμορφους χώρους του οινοποιείου ενώ μετά ακολούθησε μια σειρά δοκιμών όλων των ετικετών της Οικογένειας Χρυσοχόου αλλά και μια κάθετη δοκιμή Ξινόμαυρου Χρυσοχόου 1996,2001,2009,20013. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά για την εξέλιξη του κρασιού μέσα στο χρόνο αναδεικνύοντας κάθε χαρακτηριστικό της ποικιλιακής σύνθεσης. Όλα τα κρασιά ήταν μοναδικά, το Άσπρο από Μαύρο, λευκό κρασί δηλαδή από ξινόμαυρο σταφύλι, το Πρεκνιάρικο, ο Πετρίτης ήταν εξαιρετικά. Το εντυπωσιακότερο για όλους μας ήταν η εσοδεία Ξινόμαυρου 1996, ένα κρασί 20 ετών, το οποίο ήταν ολοζώντανο, κεραμιδί στο ποτήρι μας, τοματένια και διακριτική μύτη που σιγά σιγά απελευθερωνόταν η ελιά, το πιπέρι και τα κόκκινα φρούτα και μια στρογγυλή δομή στο στόμα με τις τανίνες τιθασευμένες και βελούδινες. Άρτια οξύτητα με μια επίγευση τομάτας και ξηρών καρπών. Νίκησε το χρόνο, συνυπολογίζοντας τις τότε μεθόδους οινοποίησης από τον κ. Χρυσοχόου, καθώς και την λιγότερη διάδοση γνώσεων εκείνη τη χρονική στιγμή.

Ο κ. Χρυσοχόου, δημιούργησε αυτή την οικογενειακή επιχείρηση, με την κόρη του Νανά να συνεχίζει στα βήματα του, καθώς σπούδασε Οινολογία στην Ιταλία, ταξιδεύει συνεχώς και εκπαιδεύεται σε όσα την αφορούν, εξελίσσοντας το πολυδυναμικό Ξινόμαυρο αλλά και τα υπόλοιπα κρασιά του κτήματος στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Το μέλλον επιφυλάσσει πολλά και νέα πράγματα από την οικογένεια Χρυσοχόου που οφείλω να ομολογήσω πως θα μας εντυπωσιάσουν.

Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά τον κ. Λέλεκα Θοδωρή που μέσα από τα σεμινάρια του αποκτάμε πρόσβαση σε όλες αυτές τις εμπειρίες, δοκιμάζοντας μοναδικά πράγματα και γνωρίζοντας τους ανθρώπους που μας προσφέρουν αυτό που αγαπάμε, το κρασί .

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και την Foodrinco SA , διοργανώτρια της εκδρομής μας, η οποία είναι αποκλειστική αντιπρόσωπος του κτήματος Χρυσοχόου

και τέλος ευχαριστούμε την Οικογένεια Χρυσοχόου για την πραγματική και ζεστή φιλοξενία τους, για το γεύμα που μας προσέφεραν, την ξενάγηση και φυσικά για τα κρασιά που δοκιμάσαμε και απολαύσαμε.

Μείνετε συντονισμένοι ! Την Παρασκευή 16/9 δοκιμάζουμε το Ασύρτικο του 2015 από το οινοποιείο Jim Barry στην Αυστραλία . Πρόκειται για ένα κρασί με κοσμο-ιστορική σημασία, καθότι είναι η πρώτη φορά που Ελληνική ποικιλία καλλιεργείται, οινοποιείται, εμφιαλώνεται και πωλείται (από την εσοδεία του 16) εκτός συνόρων, και μάλιστα στον νέο κόσμο.  

Δε θα γίνω κουραστικός, αλλά ο Ted Lelekas ευθύνεται και γι’αυτό, καθώς έχει μια φιάλη σε πειραματικό στάδιο που ήρθε απευθείας από τον Peter Barry, τον επικεφαλής του οινοποιείου, για να τη δοκιμάσει και θα την μοιραστεί μαζί μας.  Τι άλλο να ζητήσουμε λοιπόν;

In wine we trust !!!

   
   
   

CookiesAccept

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand