Wine Tourism

MONTALCINO...ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ... ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

 

ENOTECAΚατά τη διάρκεια του πρόσφατου γαμήλιου ταξιδιού μας στην Τοσκάνη, βρεθήκαμε στην πύλης του κάστρου στο Montalcino, το οποίο χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.  Πέρασα την πύλη του κάστρου, και βρήκα την Enoteca La Fortezza, μια Οινοθήκη μέσα στο κάστρο, όπως μαρτυράει και το όνομα της. Δέος και συγκίνηση. Μοναδικός ο χαρακτήρας τους, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Τοσκάνης, καθώς οι Οινοθήκες αποτελούν Βιβλιοθήκες Οίνου με κάθε σημασία αυτού του όρου .

Ο κατάλογος...δεν μπόρεσα να φέρω αντίσταση και βρέθηκα με 5+1 ποτήρια Brunello di Montalcino στο τραπέζι μου.

Δοκιμάσαμε...πάντα μιλάμε για ερυθρά οπότε...

 

MONTALCINO...ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ... ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

MONTALCINO INTRO

Ταξιδιωτικό Ημερολόγιο Μέρος Πρώτο

Ο Νίκος Φραδέλος βρέθηκε στην Τοσκάνη για πρώτη φορά, μέχρι την επόμενη και περιγράφει...

 

 

 

Λίγα Λόγια για το Montalcino

Το Montalcino κατοικείται από περίπου τον δέκατο προ Χριστού Αιώνα και την εποχή των Ετρούσκων στην Ιταλική χερσόνησο. Βρίσκεται 40 περίπου χιλιόμετρα από την Σιένα και 200 χιλιόμετρα από την Αιώνια Πόλη, σκαρφαλωμένη και οχυρωμένη στην κορύφη ενός λόφου που δεσπόζει της κοιλάδας Val D’ Orcia. Για αρκετούς αιώνες κατα τον Μεσαίωνα υπήρξε πεδίο σφοδρών συγκρούσεων αναμέσα στις πόλεις της Φλωρεντίας και της Σιένας για την κυριαρχία στην ευρύτερη περιοχή της Τοσκάνης. Φημισμένη για το φυσικό της κάλλος και το παγκοσμίου φήμης Brunello di Montalcino DOCG.

 

ΠΟΣΟ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΟ ΩΡΑΙΟ;

NK

 

Έχοντας μόλις επιστρέψει από την Κρήτη, και το Ηράκλειο από όπου κατάγομαι, διαπίστωσα για άλλη μια φορά τη σοβαρότητα της απλότητας. Δε θα μιλήσω για μεγαλουργήματα γεύσεων μόνο με μια τομάτα και λίγο ελαιόλαδο, ούτε για το καλύτερο κρέας κλπ. Ούτε καν για κρασιά που ήπια και οινοποιεία που επισκέφθηκα.Σε ευλογημένους τόπους που βρέχονται από θάλασσες και ανασαίνουν με αέρες, όπως η Κρήτη, κάποια πράγματα/τρόφιμα/εικόνες, ακόμη και γεγονότα είναι σταθερά και ορισμένες φορές αμετάβλητα. Δεδομένα αν θέλετε, όχι απαραίτητα πάντοτε καλό...

Τοσκάνη- Antinori experience...

εγω και αντινοριΑπό κάθε ταξίδι που επιστρέφεις, δεν επιστρέφεις ποτέ ο ίδιος. Κάτι σε αλλάζει, κάτι σε συγκινεί και σε εμπνέει. Η φύση είναι η τέχνη του Θεού…όπως είπε ο Δάντης. Στην πανέμορφη ζώνη του Chianti, μπορείς να  καταλάβεις αυτή τη φράση και να κάτσεις να χαζεύεις για ώρα τα κυπαρίσσια στη σειρά και τους αμέτρητους αμπελώνες που λούζονται από τον ήλιο σε μια από τις πλαγιές που αντικρίζεις όπου κι αν κοιτάξεις, και αν βρεθείς εκεί την κατάλληλη εποχή, τα ηλιοτρόπια πλημμυρίζουν το τοπίο.

Στην καρδιά του Chianti λοιπόν, βρίσκεται το οινοποιείο του περίφημου οίκου Antinori. Πιο σωστά, ένα από τα οινοποιεία της οικογένειας Antinori που υπάρχουν σε όλο τον πλανήτη. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό θαύμα, κάτι που συνειδητοποιήσαμε με την επίσκεψη μας, αλλά το επιβεβαιώσαμε βλέποντας μια ομάδα αρχιτεκτόνων από την Ισπανία, να το θαυμάζουν και να αναφέρονται σε αυτά που τους ενδιέφεραν πιο επαγγελματικά. Δεν πρόκειται για άλλο ένα οινοποιείο.  Θα προσπαθήσω να γράψω και να περιγράψω όσο καλύτερα γίνεται τα όσα είδα και δοκίμασα, αλλά δύσκολα περιγράφονται τα όνειρα, κυρίως όταν πραγματοποιούνται.

24 ώρες στη Χίο με το κρασί συνταξιδιώτη…

thumbnail IMG 6442Είναι από τις φορές που νιώθεις πόσο τυχερός είσαι, όταν ταξιδεύεις για έναν λόγο και σκοπό που προκύπτει από το επάγγελμα σου. Η ΑΜΠΕΛΟΣ Ε.Π.Ε. στη Χίο που διευθύνεται και διοικείται από την κ. Αναστασία Λιβανού, ιδιοκτήτρια της επιχείρησης, απέδειξε περίτρανα πως Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Είμαστε χρόνια συνεργάτες σε εμπορικό τομέα και πλέον ενώσαμε τις δυνάμεις μας σε συμβουλευτικό επίπεδο εκπαίδευσης προσωπικού χώρων εστίασης, ξενοδοχείων –  στήσιμο wine list κλπ. και αυτή ήταν και η αφορμή της επίσκεψης μου στην μυροβόλο Χίο.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, κάλεσε τον κόσμο του κρασιού και της μπύρας από όλη την Ελλάδα, για μια έκθεση και ένα φεστιβάλ που είναι ήδη θεσμός. Wine & Beer-2ND Year στο Grecian Castle Hotel στη Χίο λοιπόν. Γευσιγνωσίες κρασιού, μπύρας, κοκτέιλ, σεμινάρια μπύρας και σεμινάρια βασικών αρχών γευσιγνωσίας κρασιού και άγνωστοι οινικοί όροι από την αφεντιά μου, θέλοντας να δείξω όσο γίνεται στον κόσμο, το πόσο μαγικός είναι αυτός ο κόσμος του κρασιού χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Με την πρώτη πρωινή πτήση των 05:30 κατέφθασα στη Χίο, στο πανέμορφο Grecian Castle όπου και διέμενα και το ευγενικότατο προσωπικό με υποδέχτηκε με τον καλύτερο τρόπο. Λίγη ξεκούραση…και η μέρα θα ξεκινούσε έντονα αλλά και όμορφα.

  • 1
  • 2