Ειδοποίηση

Not all parameters set in plugin to display discussions

"ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ"

SKOURAS G

 

 

Σε αυτή τη στήλη είχαμε  αναφέρει πως θα σας παρουσιάζω τα μαθήματα και τα ερεθίσματα που θα παίρνω από προσωπικότητες του οινικού χώρου. Έτσι λοιπόν ξεκινάμε με τον κ. Σκούρα και τη γευσιγνωσία που πραγματοποιήθηκε  στο House of Wine την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου  παρουσιάζοντάς μας  10 κρασιά άγνωστα, σπάνια και νέα.

Όλη η  διάρκεια της γευσιγνωσίας ήταν καταπληκτική, απολαύσαμε στο έπακρο τον κ . Σκούρα όπως και τα κρασιά που είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε. Όμως, εγώ θα σταθώ σε 3 σημεία που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον και αν θέλετε πείτε πως μου  ξύπνησαν  το  «δαιμόνιο» μέσα μου.

Πολλές φορές, όταν συναντάμε κάποιον άνθρωπο , ο οποίος έχει καταφέρει  πάρα πολλά , έχει διακριθεί  και έχει τολμήσει , μένουμε σε αυτή την εικόνα , στο θαυμασμό που έχουμε αλλά και στο σεβασμό. Και ο κ. Σκούρας , νομίζω δεν θα διαφωνήσει κανείς , είναι μία από τις πιο δυναμικές παρουσίες του ελληνικού οινικού κόσμου.

Όμως αυτό που πρέπει να μην ξεχνάμε είναι πως όλοι από κάπου ξεκινάμε. Και εμένα η αρχή σε τέτοιες προσωπικότητες και όχι μόνο , πάντα με γοήτευε περισσότερο. Ίσως γιατί μέσα από εκείνη προσπαθούσα να αποκομίσω, όσο το δυνατόν περισσότερα, να παίρνω κουράγιο και δύναμη.

Διότι , όλοι έχουμε μια περίοδο στη ζωή μας που αναρωτιόμαστε τι θα κάνουμε ανεξαρτήτου ηλικίας ή ακόμα μπορεί να νομίζουμε πως ξέρουμε πολύ καλά που βαδίζουμε και με τι θέλουμε να ασχοληθούμε , ώσπου κάτι συμβαίνει και αλλάζει όλη η κοσμοθεωρία μας.

Ο κ. Σκούρας λοιπόν έτσι προτίμησε να ξεκινήσει, με το πώς η ζωή τον έφερε στο κόσμο του κρασιού.

Χρειάστηκε μία εκδρομή κοντά στο  Montpellier,σε ένα οινοποιείο ανάμεσα σε μια πράσινη θάλασσα από αμπελώνες για να αλλάξει μια για πάντα όλη του τη ζωή. Όμως πριν από αυτό σπούδαζε χημεία στη Γαλλία ωστόσο όμως ήθελε να σπουδάσει ιατρική στην Ελλάδα κάτι το οποίο, δεν καρποφόρησε.

Και ξέρουμε πολύ καλά  πως η ζωή έχει πολλά σκαμπανεβάσματα , πώς όλα δεν έρχονται όπως τα θέλουμε. Και όπως λέει και ο  Steeve Jobs :  « το πιο σημαντικό είναι, να έχεις το θάρρος να ακολουθείς την καρδιά και τη διαίσθησή σου, γιατί αυτά τα δύο με κάποιον τρόπο ξέρουν ήδη τι πραγματικά θέλεις να γίνεις ». Και αυτό έκανε και ο κ. Σκούρας τότε , γύρισε από αυτό το οινοποιείο και άλλαξε αμέσως τις σπουδές του γιατί ακολούθησε τη καρδιά και την διαίσθησή του.

Σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα να σας πω από εκείνο το βράδυ της Τετάρτης αλλά καταπιάνομαι με αυτή την ιστορία  γιατί μέσα σε αυτή βλέπω κάθε 18 χρόνο παιδί που πρέπει να αποφασίσει τι σπουδές θέλει να ακολουθήσει ή εκείνους του φοιτητές που επιλέγουν κάποιες σπουδές και συνειδητοποιούν πώς δεν τους αρέσει  και ακόμα εκείνους που έχουν ήδη επιλέξει την επαγγελματική τους πορεία αλλά στη διάρκεια  καταλαβαίνουν πως όλο αυτό τους καταθλίβει περισσότερο μέρα με την μέρα.

Ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξεις τη ζωή σου για κάτι το οποίο θα σε κάνει να νιώσεις ολοκληρωμένος και ευτυχισμένος. Σίγουρα υπάρχουν πολλές δυσκολίες αλλά αν δεν τολμήσεις και αν δεν έχεις θάρρος δεν θα μάθεις ποτέ. Και εγώ ακούγοντας τον κ. Σκούρα να μιλάει εισέπραττα όλα αυτά. Έτσι και για τον ίδιο δουλεύοντας σε διάφορα οινοποιεία στο κόσμο μαθαίνοντας αυτό που επέλεξε , κάνοντας όλες τις δουλειές επάνω στο αμπέλι αλλά και το κρασί , η ζωή τον φέρνει στην Κεφαλονιά , γνωρίζοντας και έπειτα δουλεύοντας με τον κ. Σπύρο Κοσμετάτο από τον οποίο θα αποκομίσει κάτι που τον συντροφεύει μέχρι σήμερα και αυτό είναι « Πώς μπορείς να κάνεις ότι θέλεις με τίποτα ». Και αλήθεια, ακούγοντάς το σου δημιουργείται αυτή η απορία.

Μην μπερδεύεστε , σε μία τόσο φαινομενικά απλή πρόταση η απάντηση θα είναι εξίσου φαινομενικά απλή. Η απάντηση είναι μα φυσικά βάλε στόχους και ξεκίνησε!!!

Και έτσι λοιπόν , ξεκίνησε και ο κ. Σκούρας επιστρέφοντας στο τόπο καταγωγής του , το ‘Αργος. Ξεκινώντας  σαν άσπρο χαρτί , χωρίς δικούς του αμπελώνες να φτιάξει το δικό του κρασί και όχι μόνο.

Αυτό που έχει σημασία λένε πως είναι το ταξίδι και όχι ο προορισμός και εγώ ακούγοντας όλα αυτά κατάλαβα πως το ταξίδι αξίζει σίγουρα αλλά χρειάζεται να έχεις και συνοδοιπόρους. Και μέσα από τις ιστορίες των κάθε κρασιών, μέσα από τις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες, μέσα από τα πειράματα , μέσα από τη διαρκή έρευνα  καταλάβαινα πως ο κ. Σκούρας είναι ένας καπετάνιος όπου η ομάδα του έχει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή του.

Αυτό μοιράστηκε μαζί μας εκείνο το βράδυ της Τετάρτης , τον «αγώνα» εκείνου αλλά και τις ομάδας του. Διότι , ο τίτλος της γευσιγνωσίας δεν ήταν καθόλου τυχαίος.

Πριν περάσουμε στα κρασιά που δοκιμάσαμε θα ήθελα να σας αφήσω με τα λόγια του κ. Σκούρα σε μία ραδιοφωνική εκπομπή των wine lovers , ελπίζοντας να εμπνεύσουν και εσάς.

«  Η τύχη είναι να βάλεις κάτι στο μυαλό σου , αν το βάλεις και είσαι τυχερός να καταλάβεις ότι το έβαλες , απλώς το κυνηγάς για να φτάσεις εκεί που θέλεις. »

Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε 10 ετικέτες πραγματικά εξαιρετικές , με διαφορετική ομορφιά η κάθε μία. Επίσης , είχαμε την χαρά να δοκιμάσουμε και  ένα καινούργιο γλυκό κρασί ,το  οποίο θα κυκλοφορήσει μέσα στον επόμενο καιρό. Κάτι τελευταίο που θέλω να πω , το οποίο τόνισε και ο ίδιος  ο κ. Σκούρας είναι πως μας μίλησε για συνέπεια. Και αυτό σημαίνει πως κρατά συνέπεια στο κρασί κάθε χρόνο , στους ίδιους αμπελώνες  όπου αυτό δίνει μία ταυτότητα την οποία την κάνει αναγνωρίσιμη.

AMPELIA

1.ΝΕΜΕΑ ΧΟΥΝΗ 2016

Ποικιλία: Αγιωργίτικο

Μύτη: πυκνότητα , καθαρότητα , συγκρατημένο φρούτο , κόκκινο φρούτο (μούρα , βατόμουρα , κεράσι , φράουλα )

Στόμα :ξηρό , αρκετή οξύτητα , εξίσου κόκκινα φρούτα

Αυτό το κρασί είναι "μεγαλωμένο" σε πιθάρι από ξηρικά αμπέλια με 500 – 700 κιλά ανά στρέμμα. Φύεται σε ορεινό έδαφος , το οποίο είναι  πλούσιο σε κόκκινη άργιλο , δηλαδή έχουμε έντονα τα μεταλλικά στοιχεία.

2.ΝΕΜΕΑ GRANDE CUVEE 2013

Ποικιλία:  Αγιωργίτικο

Προέρχεται από 1000 μέτρα υψόμετρο , το έδαφος έχει αρκετά μεταλλικά στοιχεία , ενδείκνυται για παλαίωση. Είναι ένα ξηρό, ώριμο κρασί στη μύτη και το στόμα , το 2013 για όσους γνωρίζουν  ήταν μία ζεστή χρονιά και αυτό αντανακλάται.

3.ΜΕΓΑΣ ΟΙΝΟΣ 2006 (3 LT)

Ποικιλία: 20% Cabernet Sauvignon, 80% Αγιωργίτικο

Μύτη: έντονα αρώματα , ώριμα μαύρα φρούτα

Στόμα: ξηρό, ώριμα μαύρα φρούτα, μπαχαρένιος χαρακτήρας  έντονο το άρωμα της βανίλιας, στρογγυλές τανίνες

Παλαίωση 20 μηνών σε βαρέλι.

Ο Μέγας οίνος πήρε το όνομά του από το Μεγαλοβούνι που βρίσκεται κοντά στη Νεμέα.

4.ΣΥΝΟΡΟ 2007

Ποικιλία: 40% Cabernet Franc, 40% Merlot, 20% Αγιωργίτικο

Μύτη :έντονα αρώματα, ώριμα κόκκινα φρούτα , φρεσκάδα η οποία είναι χαρακτηριστική του Cabernet Franc , γλυκά αρώματα

Στόμα: ξηρό , το στόμα συμφωνεί με την μύτη, συναντάμε πιο έντονα τα ώριμα κόκκινα φρούτα με μία γλυκάδα μπαχαρικών

5.FLEVA MAGNUM 2015 (1,5LT)

Ποικιλία: Syrah

Mύτη: έντονα αρώματα καπνού, πιπεριού, κόκκινα φρούτα

Στόμα: ξηρό , εξίσου έντονο στόμα και οξύτητα , βρίσκουμε τα αρώματα του καπνού αλλά και των φρούτων

Δεν θα γινόταν να μην αναφερθώ στο παραλληλισμό του κ . Σκούρα σε αυτό το κρασί ως μία γυναίκα έντονη και προκλητική. Αξίζει να αναφέρουμε πως το όνομα αυτού του κρασιού βγήκε από την περίφημη έκφραση « Πέτυχα φλέβα » μυρίζοντάς το καθώς το επεξεργάζονταν ο ίδιος ο κ. Σκούρας με την ομάδα του , ‘όταν συνειδητοποίησαν τι «θησαυρό» είχαν ανακαλύψει.

6.ΣΚΙΑ

Ποικιλία: Μαυρόστυφο Άργους

Mύτη: γλυκό, ώριμα φρούτα μαύρα (βύσσινο)

Στόμα: γλυκό , με υψηλή οξύτητα , τα φρούτα είναι τα ίδια με την μύτη

Η Σκιά είναι το καινούργιο κρασί του κ. Σκούρα που είπαμε παραπάνω πως θα κυκλοφορήσει μέσα στο επόμενο διάστημα.Το αμπέλι είναι 7 χρόνων. Βρίσκεται σε παλιά βαρέλια για 2 – 2.5 μήνες. Ξηραίνεται με φυσικό τρόπο σε αλώνια. Το όνομά του το πήρε από την σκιά των σταφυλιών κατά τη διαδικασία ξήρανσής τους.

7.SALTO MAVROFILERO 2016

Ποικιλία: Μαυροφίλερο

Mύτη: έντονη φρεσκάδα, με αρώματα λευκών λουλουδιών , εσπεριδοειδή φρούτα

Στόμα: ξηρό, υψηλή οξύτητα , συναντάμε τα ίδια αρώματα και φρούτα όπως στη μύτη

8.DUM VINUM SPERUM 2016

Ποικιλία: Chardonnay

Mύτη: καταλαβαίνουμε τα αρώματα του βαρελιού χωρίς όμως να μας ενοχλεί , αρώματα λουλουδιών και τροπικών φρούτων

Στόμα: ξηρό, τροπικά φρούτα και εσπεριδοειδή φρούτα , τραγανή οξύτητα

9.VIOGNIER ECLECTIQUE 2016

Ποικιλία: Viognier

Mύτη: συναντάμε πυρηνόκαρπα (ροδάκινο ) αλλά και  τροπικά φρούτα (μάνγκο) όπως και το άρωμα του βαρελιού

Στόμα: ξηρό , τα φρούτα είναι ίδια όπως και της μύτης και εδώ καταλαβαίνουμε το βαρέλι

10.MISTELI 2005

Αυτό το κρασί είναι μία μείξη ανάμεσα σε Viognier και grappa.Είναι το δεύτερο γλυκό κρασί που δοκιμάσαμε (το πρώτο είναι η Σκιά).Σε αυτό το κρασί συναντάμε τα γλυκά αρώματα του σταφυλιού και τουμελιού. Παρ 'όλη τη γλύκα η οξύτητα του έρχεται και το ισορροπεί.

 

 

 

Βαρβάρα Δρίτσα

 

 

OINOP