Ειδοποίηση

Not all parameters set in plugin to display discussions

Σαββατιανό, ένα ταξίδι στον χρόνο

σαββατιανοΤο Σαββατιανό αποτελεί μία από τις πλέον φυτεμένες ποικιλίες, ενώ αποτελεί την κατ’ εξοχήν γηγενή ποικιλία του Αττικού αμπελώνα, με την προέλευσή του να χάνεται στα βάθη της ιστορίας. Στην καθιέρωσή του Σαββατιανού, καθοριστικό ρόλο αποτέλεσε η υψηλή παραγωγικότητά της ποικιλίας καθώς και η ανθεκτικότητα της στις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία, χαρακτηριστικά το κλίματος της Αττικής.

Επιπρόσθετα, αποτελεί και μία από τις πιο παρεξηγημένες ποικιλίες, λόγω της χρήσης του για την παρασκευή της επίσης παρεξηγημένης ρετσίνας, και γενικότερα κρασιών μαζικής παραγωγής και χαμηλής ποιότητας. Στην συνείδηση του κόσμου, το Σαββατιανό εξακολουθεί να δίνει την εικόνα μιας ταπεινής ποικιλίας, με περιορισμένες οινοποιητικές δυνατότητες και σε καμία περίπτωση συνυφασμένη με την παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών.

Τα τελευταία χρόνια, οι προσπάθειες των οινοποιείων του Αττικού αμπελώνα στην ανάδειξη του δυναμικού της εν λόγω ποικιλίας, που εστίασαν στις χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, στην σωστή διαχείριση στο αμπέλι και στις σύγχρονες τεχνικές οινοποίησης απέφεραν καρπούς.

Το Σαββατιανό δίνει πλέον κρασιά με έντονο και πολύπλοκο αρωματικό χαρακτήρα, ενίοτε ορυκτές νότες, καλοδομημένα, με δροσερή οξύτητα και μακριά επίγευση ενώ δύναται μέσα από το πέρασμα από βαρέλι να εμπλουτιστεί ο αρωματικός χαρακτήρας του και να αποκτήσει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα. Επιπλέον, ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της νέας γενιάς των κρασιών αποτελεί και η δυναμική εξέλιξης στο χρόνο, προσδίδοντάς τους  μία αξιοσημείωτη δυνατότητα παλαίωσης.

Ένας από τα οινοποιεία που έχουν αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο την δυναμική της ποικιλιάς αυτής αποτελούν οι Αμπελώνες Μάρκου, μέσα από τις διαφορετικές οινοποιητικές προσεγγίσεις που παρουσιάζει με επίκεντρο το Σαββατιανό. Η βασική ετικέτα Σαββατιανού του οινοποιείου, και η δυναμική εξέλιξής της στο χρόνο, αποτέλεσε και το αντικείμενο του εκπαιδευτικού σεμιναρίου με τίτλο «Σαββατιανό, ένα ταξίδι στον χρόνο» που διεξήχθη στα πλάισια του 2ου Οpen Day Pop Up Wine Sale, που διοργανώθηκε από το botilia.gr στις νέες εγκατάστασεις του στην Καλλιθέα.

Στα πλαίσια του σεμιναρίου, παρουσιάστηκαν από τον Βασίλη Μάρκου, 4η γενιά οινοποιό, τέσσερις (4) χρονιές (2016÷2013) της βασικής ετικέτας Σαββατιανού από τους Αμπελώνες Μάρκου, με τις εντυπώσεις από τη δοκιμή να αποτυπώνονται στις ακόλουθες παραγράφους.

2016

Χρώμα υποκίτρινο με χρυσές  αντάυγειες, Στην μύτη κυριαρχούν αρώματα εξωτικών φρούτων όπως μάνγκο και μπανάνα, μαζί με ροδάκινο, πεπόνι και απαλές νότες χαμομηλιού, ενώ  διακρίνονται και κάποιες ορυκτές νότες.  Το σώμα  είναι άνω του μετρίου, αρκετά πλούσιο με μια δροσερή οξύτητα να πλαισιώνει τα φρουτώδη αρώματα, ενώ η καλής διάρκειας επίγευση παρατείνει στο στόμα τον φρουτώδη χαρακτήρα του κρασιού.

2015

Το χρώμα είναι πλέον κίτρινο με έντονες χρυσές  αποχρώσεις, ενώ η μύτη πλημμυρίζει με αρώματα ώριμων φρούτων. Βερύκοκο, κομπόστα ροδάκινο και κάποιες ανθικές νότες απαρτίζουν ως επί το πλείστον την αρωματική παλέτα του κρασιού.  Το σώμα μέτριο προς γεμάτο, όπου τα ώριμα φρούτα καθορίζουν το γευστικό προφίλ, με την  οξύτητα να είναι σε υψηλά επίπεδα και την επίγευση  μακριά και φρουτώδη.

2014

Εδώ διακρίνεται ένα διαφορετικό μοτίβο εξέλιξης όπου το χρώμα είναι ζωηρό κίτρινο και η μύτη έντονη και περίπολοκη, όπου τα ώριμα φρούτα ακολουθούνται από κάποιες βενζολικές νότες. Το άνω του μετρίου σώμα συνοδεύει μία αρκετά ζωηρή οξύτητα ενώ το γευστικό προφίλ ολοκληρώνεται με μια ευχάριστη λεμονάτη επίγευση.

2013

Ένα κρασί όπου αναμφίβολα το χρώμα του, που προσεγγίζει το πορτοκαλί-σκούρο χρυσό, μαρτυρά την ηλικία του. Η μύτη πολύπλοκη και εκφραστική, όπου το φρούτο πλαισιώνεται από βενζολικές νύξεις και το απαλό άγγιγμα της ευγενούς οξείδωσης. Το σώμα μέτριο προς γεμάτο, με τα έντονα και πολύπλοκα αρώματα να δίνουν το παρόν και κρεμώδη υφή, λόγω και της σχετικά ασθενούς οξύτητας. Η καλής διάρκειας έντονη επίγευση δίνει το επιστέγασμα σε ένα κρασί που η εξέλιξη του στον χρόνο του έδωσε ένα ιδιαίτερο αρωματικό και γευστικό προφίλ.

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Μάρκου για  την εξαιρετική παρουσίαση που απέδειξε τις σαφείς δυνατότητες εξέλιξης του Σαββατιανού μέσα από τις χρονιές που δοκιμάστηκαν, και το botilia.gr για την άψογη διοργάνωση στον φιλόξενο χώρο του.

Οι παλιές σοδειές υπάρχουν διαθέσιμες προς πώληση στο οινοποιείο.

 

Μανόλης Κοτζαμπασάκης

manolis