Ειδοποίηση

Not all parameters set in plugin to display discussions

Ο κομψός Ροδανός

Ο κομψός Ροδανός

rhone

όπως δοκίμασε και έγραψε ο Μανόλης Κοτζαμπασάκης

Μια διαφορετική προσέγγιση στην παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας με έμφαση στην κομψότητα αποτέλεσε το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώθηκε τη Δευτέρα 8 Μαΐου με τίτλο « Ο κομψός Ροδανός» στον φιλόξενο χώρο του House of Wine. Κρασιά χωρίς υπερβολική χρήση βαρελιού, χωρίς υψηλά επίπεδα αλκοόλ αλλά με βάθος και προσωπικότητα. Εισηγητής και ξεναγός μας στον οινικό κόσμο του Ροδανού ήταν ο εξαιρετικός Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW.

Η περιοχή του Ροδανού αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές οινοπαραγωγικές ζώνες παγκοσμίως στο νότιο τμήμα της Γαλλίας. Εντοπίζεται στην κοιλάδα που πλαισιώνει τον ομώνυμο ποταμό, ο οποίος ξεκινά από τις Άλπεις και καταλήγει στην Μεσόγειο θάλασσα. Η οινοπαραγωγικη ζώνη του Ροδανού χωρίζεται σε δύο επιμέρους περιοχές, τον Βόρειο και τον Νότιο Ροδανό, με σημαντικές διαφορές όσον αφορά το κλίμα, την τοπογραφία, τις ποικιλίες που καλλιεργούνται και την παραγωγή.

Στον Βόρειο Ροδανό κυρίαρχη ποικιλία στα ερυθρά κρασιά είναι το Syrah,  ενώ στα λευκά συναντώνται κυρίως τα Viogner (σε μονοποικιλιακές οινοποιήσεις), Marsanne και Roussanne. Σε αρκετές ζώνες με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (AOC) στα ερυθρά κρασιά το Syrah συνοινοποιείται είτε με Viogner (Côte-Rôtie) είτε με Marsanne και Roussanne (Hermitage, Crozes-Hermitage) σε ποσοτό που κυμαίνεται από 10% έως 20 %. Αξιοσημείωτο είναι ότι η παραγωγή του Βόρειου τμήματος αποτελεί μόνο το 5% της συνολικής παραγωγής της περιοχής του Ροδανού.

Στον Νότιο Ροδανό, στα ερυθρά κρασιά επικρατέστερο είναι το χαρμάνι με Grenache, Syrah και Mourvèdre (γνωστό και με τη συντομογραφία GSM), ενώ στα λευκά κρασιά συνηθίζονται συνδυασμοί από Grenache Blanc, Marsanne, Roussanne, και Viognier.

Στα πλαίσια της παρουσίασης, επιλέχθηκαν δύο παραγωγοί, με μακρά οικογενειακή παράδοση στην τέχνη της οινοποίησης και οι οποίοι εκφράζουν απόλυτα την τάση των κομψών κρασιών. Από το νότιο Ροδανό, το Domaine Pegau, με ηγετική φιγούρα την Laurence Feraud,  ενώ τον βόρειο Ροδανό εκπροσώπησε ο Yves Cuilleron.


Αναλυτικά τα κρασιά που δοκιμάσαμε την βραδιά,

chat du papChateauneuf du Pape Cuvée Réservée Blanc 2016, Domaine Pegau

Ένα ασυνήθιστο και συνάμα ξεχωριστό Chateauneuf du Pape από 60% Clairette, 20% Grenache Blanc, 10% Bourboulenc και 10% Roussanne, το οποίο ζυμώνει και ωριμάζει με τις οινολάσπες του σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Χρυσοκίτρινο χρώμα με διακριτική μύτη όπου εντοπίζονται αρώματα λεμονόφλουδας, λουλουδιών και κάποιες νότες μελιού. Εντυπωσιακός πλούτος και φρεσκάδα στο στόμα, όπου εμφανίζονται αρώματα εσπεριδοειδών τα οποία συνοδεύουν και την επίγευση.

condrieuCondrieu Le Petit Cote 2015, Cave Yves Cuilleron

Πληθωρικό και πλούσιο Viogner περασμένο από βαρέλι. Χρώμα προς το χρυσό,  με έντονα αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, πορτοκαλόφλουδας και μελιού . Στόμα πλούσιο, φρουτώδες, έντονα βουτυράτο αλλά με την απαιτούμενη οξύτητα να το ισορροπεί. Αντίστοιχα φρουτώδης και με διάρκεια η επίγευση.

macluraCotes du Rhone Cuvee Maclura Rouge 2015, Domaine Pegau

Ερυθρό κρασί με τις τυπικές ερυθρές ποικιλίες του νότιου Ροδανού Grenache, Syrah, Mourvèdre και Cinsaut. Βαθύ ρουμπινί με αρώματα κόκκινων φρούτων και γλυκών μπαχαρικών. Σώμα μέτριο, με τα κόκκινα φρούτα και τα μπαχαρικά να είναι εμφανή και να ακολουθούν την ευχάριστη επίγευση.

 cornasCornas Le Village 2015, Cave Yves Cuilleron

Ένα κρασί σωστός δυναμίτης,  με το Syrah να εκφράζεται μοναδικά. Χρώμα βαθύ κόκκινο με αρώματα μαύρων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών και νότες σοκολάτας. Μέτριο προς γεμάτο σώμα, φρουτώδες και πικάντικο, με ρωμαλέες αλλά συνάμα βελούδινες τανίνες, και με επίγευση που διαρκεί.

cot rotieCote Rotie Bassenon 2014, Cave Yves Cuilleron

Αναμφισβήτητα ένα κορυφαίο κρασί, επιτομή της κομψότητας, χωρίς ωστόσο να υπολείπεται σε τίποτα. Syrah και μικρό ποσοστό Viognier, οινοποιούνται μαζί και παραμένουν για 18 μήνες σε δρύινα βαρέλια. Μύτη πυκνή γεμάτη μαύρα φρούτα, άνθη βιολέτας ακολουθούμενα από νότες καπνού και μπαχαρικών. Αντίστοιχης έντασης και πυκνότητας και το γευστικό προφίλ, το οποίο πλαισιώνεται από τανίνες που χαϊδεύουν τον ουρανίσκο και μακρά γεμάτη επίγευση.

chat du pap telVersino Chateauneuf Du Pape Selection Laurence Feraud 2013, Domaine Pegau

Ερυθρό κρασί από την πιο σημαντική Ονομασία Προέλευσης του Νότιου Ροδανού. Έντονη αλλά κομψή μύτη με φυτικά αρώματα, κόκκινα φρούτα και πικάντικα μπαχαρικά. Μέτριο προς γεμάτο σώμα, φρουτώδες, πιπεράτο, με σχετικά μαλακές τανίνες και ευχάριστη επίγευση.

 

 

Ευχαριστούμε το HOUSE OF WINE για την εξαιρετική βραδιά που διοργάνωσε, και φυσικά τον κ. Λαζαράκη Κωνσταντίνο-Master of Wine.

 

Μανόλης Κοτζαμπασάκης

manolis