Ειδοποίηση

Not all parameters set in plugin to display discussions

The Tatsis Experience...Κτήμα Τάτση, Γουμένισσα

krasiatatsisΓευσιγνωσία με το Κτήμα Τάτση (Γουμένισσα) .

Την Τετάρτη 3/5/2017 στον ζεστό και φιλόξενο χώρο του botilia.gr είχαμε την χαρά να απολαύσουμε την Οινική γκάμα του κτήματος Τάτση από την Γουμένισσα στην Βόρεια Ελλάδα. Σε μια σπάνια και ιστορική παρουσίαση.

Την παρουσίαση των προϊόντων ανέλαβε ο ίδιος ο Κος Στέργιος Τάτσης, που μαζί με τον αδερφό του Περικλή ,τηρώντας τον αρχέγονο τρόπο της Βιοδυναμικής καλλιέργιας φτιάχνουν μοναδικά κρασιά από αυτόχθονες και μη ποικιλίες.

Λίγα λόγια για το Κτήμα,

Πίσω στο 1996 το κτήμα Τάτση παράγει την πρώτη του ετικέτα και ξεκινάει το ταξίδι του στο Οινικό στερέωμα. Στους αμπελώνες έκτασης 40 στρεμμάτων καλλιεργούνται οι ποικιλίες Νεγκόσκα, Ξινόμαυρο, Ροδίτης, Chardonnay και άλλες, ενώ από το 2002 η καλλιέργια τους γίνεται αποκλειστικά με Βιοδυναμικό τρόπο σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και τις μεταβολές του. Κατά την παρουσίαση, ο Κος Στέργιος μας ανέφερε ότι στα κλήματα  χρησιμοποιούνται μόνο Θειώδη και Μπετονίτης καθώς και πειραματικές Φυσικές Ζύμες.  Το 2007 ξεκινάει τη λειτουργία του το ολοκαίνουριο Οινοποιείο της οικογένειας Τάτση.

Τα κρασιά που δοκιμάσαμε

1/ Blanc de Noir 2014 (Ξινόμαυρο)

Το κρασί έμεινε για 1 χρόνο με τις οινολάσπες του σε δεξαμενή προσδίδοντας του αρώματα τσαγιού, πάστας ντομάτας με υποψία βενζολικών αρωμάτων. Έντονη φρεσκάδα, μετριασμένη οξύτητα και μακρά επίγευση.

 tatsis l

2/ Κορυφή Αγγέλων 2007 Λευκή (Chardonnay)

Σε αυτό το Chardonnay φαίνεται το Τάτσης touch που έχει αφήσει το κρασί να ωριμάσει για 7-8 μήνες, σε 50% Γαλλικά και 50% Αμερικάνικα βαρέλια δρυός εκ των οποιών το 1/3 είναι καινούρια. Έντονο χρυσοκίτρινο χρώμα με πλούσια αρώματα μελιού, κερύθρας και μαρμελάδας βερύκοκο. Στο στόμα φαίνεται η απαγορευτική για πολλά λευκά μα όχι για αυτό, ηλικία του που πλησιάζει τα 10 έτη. Η επίγευση του είναι μακρά και έντονη με αρώματα λουλουδιών.

tatsis l2

 

3/ Κορυφή Αγγέλων 2011 Ερυθρή (Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα, Cabernet Sauvignon, Merlot)

Στο Ερυθρό αυτό blend βρίσκουμε πορφυρό με χάλκινες νύξεις ημιδιαυγές χρώμα λόγω και του unfiltered χαρακτήρα του κτήματος, αρώματα βύσσινου, μπαχαρικών και δέρματος με γεμάτο σώμα, άγουρες τανίνες που σε συνδυασμό με την μεγάλη του οξύτητα το φέρνουν σε ισορροπία ενώ η επίγευση μπαχαρικών διαρκεί αρκετά.

 

4/ Negoska 2011 (Νεγκόσκα)

Νεγκόσκα που στα Σλαβικά σημαίνει Νάουσσα όπως μας ανέφερε ο Κος Τάτσης δίνει ένα κρασί με καθαρό κόκκινο χρώμα, αρώματα πράσινων βοτάνων και έντονης φυτικότητας με μέτριο σώμα έντονες τανίνες με μέτρια οξύτητα και μακρά επίγευση μπαχαρικών.

negoska

 

5/ Old Roots 2013 (Ξινόμαυρο)

Το Old Roots, εξού και το όνομα του, προέρχεται από παλιά κλήματα κάποια εκ των οποίων ξεπερνούν τα 70 χρόνια σε ηλικία (!). Πορφυρό χρώμα με έντονα αρώματα μπαχαρικών και βοτάνων παρέα με ντομάτα και μαρμελάδα βύσσινο. Πλούσιο στο στόμα με στρογγυλές καλοδουλεμένες τανίνες σε ισορροπία, με αντίστοιχη οξύτητα και υπέροχη μακρά επίγευση. Ενα κρασί που «ζητάει» το καλό κρέας πλάι του αλλά και μόνο του μπορεί να σε ταξιδέψει.

 

 

tatsis er

6/ Ροδίτης 2014 Orange (Ροδίτης)

Not a fan, που λένε και στο χωριό μου, το εξωτικό Λουτράκι. Τα πορτοκαλί κρασιά είναι τόσο ιδιαίτερα και πολύπλοκα που ένας «Πρωτοετής» Οινόφιλος δεν μπορεί να εκτιμήσει και τον ξενίζουν αρκετά. Δώστε του μια ευκαιρία και δείτε και μόνοι σας αν ανήκετε στο περίπου 2% που τα απολαμβάνει.

 

votrytis7/ Botrytized Επιδόρπιος Οίνος (Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα)

Η μοναδική στα Ελληνικά χρονικά Οινοποίηση με την μέθοδο της ευγενούς σήψης από αμπέλια που προσβλήθηκαν ένα όμορφο και υγρό πρωινό από τον μύκητα (Botrytis cinereal) που είναι υπέυθυνος για κάποιους από τους καλύτερους επιδόρπιους Οίνους παγκοσμίως ( πχ. Sauternes & Tokaj Aszou).

Έντονο μελί χρωμα, αρώματα κερύθρας, βανίλιας και καραμέλας βουτύρου ενα ευγενές ταξιδιάρικο κρασί με μεγάλη οξύτητα, στόμα βελούδινο και επίγευση που διαρκεί σαν όμορφο ηλιοβασίλεμα.

 

Την ημέρα της γευσιγνωσίας έγινε και μια κάθετη δοκιμή της Γουμένισσας στις σοδειές από το 2001 μέχρι και το 2011 την οποία δυστυχώς λόγω υποχρεώσεων δεν πρόλαβα να δοκιμάσω. Όπως έμαθα όμως, ήταν εντυπωσιακή και αυτή η δοκιμή.

goumenissa

Ιδιαίτερη δοκιμή αυτών των βιοδυναμικών κρασιών του κτήματος Τάτση, που περήφανοι δηλώνουν, << Είμαστε παρατηρητές των αμπελιών, δε θα γίνουμε πλούσιοι από τα κρασιά...>> Μεταφράζουν την αγάπη τους προς τη φύση μέσα από τα κρασιά τους, κάτι που αντιληφθήκαμε βρισκόμενοι στο tasting και συνομιλώντας με τον κ. Στέργιο. 

Ευχαριστούμε το Κτήμα Τάτση για την τιμή που μας έκανε να παρουσιάσει τα τόσο ιδιαίτερα και μοναδικά κρασιά, καθώς και το botilia.gr για τη φιλοξενία και την γευσιγνωσία.

 

 

Δοκίμασε & έγραψε Αφιλτράριστα,

ο Φραδέλος Νίκος .

fradelos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PHOTO CREDITS: Δήμητρα Αρίδα