Ειδοποίηση

Not all parameters set in plugin to display discussions

Κτήμα Γαβαλά ΒΙΟ, Δοκιμάσαμε...


thumbnail logpWHITEnewΗ γευσιγνωσία των κρασιών από το πιστοποιημένο Βιολογικό Κτήμα του Νίκου Γαβαλά από το Βοριά Μονοφατσίου Κρήτης πραγματοποιήθηκε στις 2/3/2017 στα Butcher's HQ και ήταν πολύ επιτυχημένη σε κάθε επίπεδο, και άκρως απολαυστική. Δώσαμε περισσότερο χώρο στα λευκά κρασιά του Οινοποιείου(και μόνο στο Φραγκόσπιτο το Ερυθρό) σε πρώτη φάση, με τα ροζέ και τα ερυθρά να ακολουθήσουν σε άλλο tasting με food pairing. 

 

 

λλλλλλΤόσο εγώ, όσο και η υπόλοιπη ομάδα μου περιμέναμε καιρό αυτή τη στιγμή, καθώς ο Νίκος Γαβαλάς είναι ένας από τους ανθρώπους του κρασιού, που το <<πονάνε>> και έχουν αφιερωθεί στο κρασί από γενιά σε γενιά. Έτσι, γνωρίζουμε και αποκωδικοποιηούμε τα προϊόντα του τα οποία μιλάνε από μόνα τους. Από το 2001 κι έπειτα, οι αμπελώνες εντάχθηκαν σε καθεστώς βιολογικής καλλιέργειας με μόνο στόχο την μέγιστη βελτιστοποίηση της ποιότητας των κρασιών, αλλά και τη φροντίδα και ασφάλεια του ανθρώπου. Στα περίπου 330 καλλιεργήσιμα στρέμματα σήμερα, το Κτήμα Γαβαλά πλέον κοιτάζει μόνο μπροστά, η ποιότητα ήταν και παραμένει σταθερή αναζητώντας συνεχώς τα μέγιστα, έχει ήδη αρχίσει να εδραιώνεται στην ελληνική αγορά και πλέον στοχεύει σε διεθνείς αγορές που θα φτάσουν το κρητικό κρασί σε κάθε γωνιά της γης, όπως του αξίζει. H έμφαση η οποία έχει δοθεί στις κρητικές ποικιλίες είναι κάτι που κάνει το Κτήμα Γαβαλά αναγνωρίσιμο και όχι συνηθισμένο, με όλο και νέες εκπλήξεις στην παραγωγή (νέων) κρασιών. Στα χέρια μας, είχαμε 2 από τις ετικέτες που κυκλοφόρησαν φέτος για πρώτη φορά και περιμέναμε με ενθουσιασμό να τις δοκιμάσουμε. Ο λόγος για την μονοποικιλιακή Βηλάνα, και για το Βιδιανό. Επίσης δοκιμάσαμε Έφηβο Λευκό 2016, Φραγκόσπιτο Λευκό 2016 και κλείσαμε εντυπωσιακά την υπέροχη βραδιά μας, με τη ναυαρχίδα του Κτήματος, το ερυθρό Φραγκόσπιτο του 2012 που μόλις κυκλοφόρησε.

 

Κρασί Νο 1:   Βηλάνα 100% , Vintage 2016

Η λευκή κρητική ποικιλία, με τις πολλές φυτεύσεις σε όλο το νησί ήταν στα ποτήρια μας φρέσκια, περιμένοντας πως και πως να τη δοκιμάσουμε.

Κρυστάλλινο λευκό χρώμα, με ζωηρά αρώματα και γεύσεις λευκών ανθών, εσπεριδοειδών και νότες ροδάκινου. Ελαφρύ σε σώμα κρασί, με τραγανή οξύτητα στο στόμα και δροσιστική λεμονάτη επίγευση μακράς διάρκειας με ελαφρώς πιπεράτο τελείωμα. Κέντρισε το ενδιαφέρον όλων μας από την αρχή της γευσιγνωσίας, και η ιδιαιτερότητα της ποικιλίας εκφράστηκε στο συγκεκριμένο κρασί τέλεια, δίνοντας μας ένα ευκολόπιοτο κρασί που θα πίναμε ως aperitif αλλά συνοδεύοντας σαλάτες και θαλασσινά τηγανητά μεζεδάκια. βηλανα

 

 

 

 

 

 

Κρασί Νο 2: Έφηβος Λευκό ( Sauv.Blanc-Βηλάνα-Μοσχάτο Σπίνας) , Vintage 2016 

Καθαρό λεμονί χρώμα με αρώματα και γεύσεις ανθισμένων λουλουδιών, ώριμων πυρηνόκαρπων και με νύξεις βοτανικότητας. Στρογγυλό και λιπαρό στο στόμα με τονισμένη οξύτητα που ισορροπεί και καλής διάρκειας επίγευση. Πολυπλοκότητα σε μύτη και στόμα, γεμάτο κρασί που παντρεύει τις δύο κρητικές λευκές ποικιλίες με το κοσμοπολίτικο Sauvignon Blanc, δίνοντας μας ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.  Όσο έμενε στο ποτήρι, βελτιωνόταν εντυπωσιακά.

εφηβος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Κρασί Νο 3: Βιδιανό- Vintage 2016

Η προσωπική αγαπημένη μου λευκή ποικιλία της χώρας μας, συνεπώς και της Κρήτης. Είναι εξίσου η πρώτη προσπάθεια του Νίκου Γαβαλά και της υπόλοιπης ομάδας του Κτήματος, της οινοποίησης και εμφιάλωσης αυτής της ποικιλίας (όπως και η Βηλάνα) και θεωρώ πως το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο. Με τον πήχη ψηλά, ως το next big thing των λευκών ποικιλιών της Ελλάδας, το Βιδιανό από το κτήμα Γαβαλά μας δικαίωσε.

Καθαρό λευκοκίτρινο χρώμα, υπέροχη αρωματική πολυπλοκότητα, με αρώματα εσπειδοειδών, πυρηνόκαρπα φρούτα που καταλήγουν σε νύξεις τροπικών φρούτων στην μύτη. Μέτριο προς γεμάτο σώμα, δροσιστική οξύτητα,νότες μεταλλικότητας,  κρεμώδης υφή, χαρακτηριστικό του χαρακτήρα του Βιδιανού, και όγκος στο στόμα με φρουτώδη επίγευση καλής διάρκειας. Σίγουρα το peak του θα είναι σε έναν χρόνο από τώρα, ενώ η παλαίωση για 3-5 χρόνια θεωρείται βέβαιη. Η ένταση και ο πλούτος στο στόμα ζητάνε φαγητό, Μεσογειακή κουζίνα, ψητά ψάρια ή λευκά κρέατα, με μπόλικο λεμόνι και έμφαση στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

βιδιανο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κρασί Νο 4: Φραγκόσπιτo Λευκό (Malvasia di Candia Aromatica- Μοσχάτο Σπίνας), Vintage 2016

Ωχρό λεμονί, μέτριας έντασης στο χρώμα του, ένα blend που έχει μονάχα fans. Η εμβληματική λευκή ετικέτα του κτήματος, ταιριάζει τις δύο υπέροχες αυτές ποικιλίες σε μια φιάλη. Αρώματα και γεύσεις εσπεριδοειδών, πορτοκάλι, κίτρο, ώριμο σταφύλι  και νότες φρεσκοκομμένου ροδάκινου. Μέτρια οξύτητα με ιδιαίτερο φρουτώδη χαρακτήρα στο στόμα και πολύ καλής διάρκειας επίγευση. Φινετσάτο και γοητευτικό ξηρό κρασί με εκρηκτικά αρώματα και βελούδινο στόμα. Το θυμάσαι από την πρώτη φορά που θα το δοκιμάσεις. Αν δεν το έπινα μόνο του by the glass,  θα το απολάμβανα με μια πίτα με άγρια χόρτα από τα βουνά της Κρήτης . 

 

Κρασί Νο 5 : Φραγκόσπιτο Ερυθρό ( Syrah-Cabernet Sauvignon), Vintage 2012 

Το Φραγκόσπιτο είναι το τοπωνύμιο του αμπελώνα όπου οι δύο ποικιλίες, Syrah & Cabernet Sauvignon << μεγαλώνουν>> . Σε αυτό το κρασί, ο Νίκος και η υπόλοιπη ομάδα εκμεταλλεύονται στο έπακρο, το κρητικό terroir και το κλίμα της Κρήτης σε συνδυασμό με την έντονη ηλιοφάνεια που επικρατεί. Το φρούτο στο αμπέλι υπερωριμάζει με υπομονή, με αρκετά χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις και τρυγείται την κατάλληλη στιγμή. Παλαίωση για 30 μήνες συνολικά, εκ των οποίων οι 18 σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Bαθειάς έντασης πορφυρό, αδιαπέραστο χρώμα. Αρώματα και γεύσεις μαύρων φρούτων, μαυροκέρασο, blackberry και αποξηραμένο δαμάσκηνο. Η αρωματική παλέτα συνοδεύεται από αρώματα βανίλιας, κακάο, γλυκό μπαχάρι και καφέ με ελαφριές νύξεις ζωικότητας. Εντυπωσιακό πλούσιο και βελούδινο στόμα, καλοδουλεμένες μαλακές τανίνες, ιδανική οξύτητα και μακριά επίγευση με πιπεράτη & meaty αίσθηση.  Κορυφαία ποιότητα σταφυλιού που μας έδωσε μέσα από την προσεκτική οινοποίηση και ωρίμαση αυτό το κρασί, στα 14,5 % αλκοόλ. Συμπυκνωμένο και πλούσιο. Απαιτείται μετάγγιση μισή ώρα πριν την κατανάλωση του και η παλαίωση (για όσους αντέχουν), 12-15 χρόνια. Αν ήταν η επιλογή στο τραπέζι σας, κρέας, κρέας και πάλι κρέας. Ψητό στα κάρβουνα ή με πικάντικη σάλτσα κατσαρόλας. Εξίσου καλό ταίριασμα θα έβρισκε με κίτρινα τυριά ωρίμασης με έντονη γεύση.

ampelones barrel

 

 Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν τα κρασιά του Κτήματος Γαβαλά, την Παρασκευή 10/3/2017 στην κάβα Ermou Spirits PIttaras στην Ερμού 90 , στην καρδιά της Αθήνας από 7 μ.μ. μέχρι τις 10 μ.μ. σε μια γευσιγνωσία με δωρεάν συμμετοχή μόλις μια μέρα πριν το Οινόραμα.

&

Για όσους βρεθούν στην μεγαλύτερη ελληνική γιορτή του ελληνικού κρασιού, στο Οινόραμα, στις 11-12-13 Μαρτίου, το Κτήμα Γαβαλά θα βρίσκεται εκεί μαζί με τις νέες ετικέτες που μόλις εμφιαλώθηκαν. Τα ροζέ ΑΝ και Έφηβος, καθώς και τα ερυθρά κρασιά του κτήματος.

 

 

Ευχαριστούμε το Νίκο Γαβαλά και τον Μηνά Τσουλφά, για τα κρασιά, την βοήθεια τους . Ραντεβού την Παρασκευή 10/3 και φυσικά στο Οινόραμα !!!

 

#ilovegreekwine #winelover #cretanwine

 

Βασίλης Μαστρογιαννάκης