Ειδοποίηση

Not all parameters set in plugin to display discussions

Η γευσιγνωσία των Πρίνων…

Έχοντας στα χέρια μου τον Πρίνο Λευκό 2016 και Ροζέ 2016 από το Ζαχαρία Διαμαντάκη και το Οινοποιείο Διαμαντάκη δεν ήθελα να κάνω άλλη μια γευσιγνωσία με την υπόλοιπη ομάδα μου. Έτσι, σκεφτήκαμε ως food pairing να ταιριάξουμε τα κρασιά με…sushi (!) και να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα. Το Σάββατο 25/2 οι προετοιμασίες ήταν ολοήμερες ώστε το γευστικό αποτέλεσμα να μας ανταμείψει στο έπακρο. Τα κρασιά ήταν στη θερμοκρασία που έπρεπε, το sushi, τα nigiri και τα sashimi ήταν έτοιμα και η δοκιμή ξεκίνησε…

Prinos White 

Malvasia di Candia Aromatica 50% – Chardonnay 50%

Στο ιδιαίτερο blend αυτών των δύο ποικιλιών, ο στόχος του παραγωγού ήταν να προκύψει ένα κρασί που να συνδυάζει την αρωματικότητα από την ποικιλία Malvasia, καθώς και την πολυσύνθετη πλούσια γεύση από το Chardonnay.Οι δύο ποικιλίες οινοποιούνται ξεχωριστά, ενώ πριν την εμφιάλωση το κρασί ωριμάζει για τρεις μήνες με τις οινολάσπες του (sur lies fines) αποκτώντας έτσι ακόμη περισσότερη πολυπλοκότητα αρωμάτων και γεύσεων.

Σε μια καλή χρονιά όπως αποδεικνύεται το 2016 μας έδωσε όσα περιμέναμε και μας εντυπωσίασε με το ταίριασμα του sushi.

Γευσιγνωσία:

Βαθειάς έντασης κίτρινο χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες. Το πλούσιο αρωματικό μπουκέτο μας εντυπωσίασε αρχικά στην μύτη. Φρουτώδη αρώματα, έντονα, με κυρίαρχο το άρωμα ροδάκινου, ανανά, μπανάνας αλλά και λεμονανθών. Ισορροπημένη οξύτητα στο στόμα και μακριάς διάρκειας επίγευση αφήνοντας μια γεμάτη, φρέσκια και φρουτώδη αίσθηση.

Συνοδεία από:

Salmon maki rolls, salmon nigiri, shrimp nigiri .

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό καθώς οι υφάλμυρες θαλασσινές γεύσεις σε συνδυασμό με τη σόγια έρχονταν σε πλήρη γευστική ισορροπία με την οξύτητα και την πολυπλοκότητα του κρασιού δημιουργώντας μας ένα απολαυστικό pairing που ίσως κάποιος δίσταζε να δοκιμάσει .

 

Prinos Rose

Syrah 70% – Μαντηλάρι 30% 

H δύναμη του Syrah και ο πλούτος από το Μαντηλάρι έδωσε αυτό το έντονο κρητικό ροζέ κρασί .Και πάλι υπήρχε ξεχωριστή οινοποίηση για κάθε ποικιλία σταφυλιού. Η αλκοολική ζύμωση έγινε υπό ελεγχόμενη θερμοκρασία στους 16ο C ενώ ακολουθείται τρίμηνη ωρίμαση στις οινολάσπες (sur lies fines) πριν την εμφιάλωση.

Στην περίοδο του τρύγου του 2016 των συγκεκριμένων ποικιλιών όπου είχα επισκεφθεί κι εγώ το Οινοποιείο και το Ζαχαρία, τα πρώτα δείγματα έδειχναν από τότε τι θα περιμέναμε από το εν λόγω κρασί.

 

 Γευσιγνωσία:

Μέτριας έντασης ρουμπινί χρώμα που θυμίζει κόκκους ροδιού και αρώματα κόκκινων κερασιών, φράουλας και ροδοπέταλα συνθέτουν το αρωματικό μπουκέτο του κρασιού. Στο στόμα, ισορροπημένη και δροσερή γεύση, ευχάριστη οξύτητα, λεπτεπίλεπτες τανίνες και καλής διάρκειας επίγευση. Ισορροπημένο, φρουτώδες, απολαυστικό και για κάθε ώρα κρασί.

 

Συνοδεία από:

Πιο ωμές γεύσεις, όπως sashimi σολωμού, spicy salmon roll και γαρίδες sashimi. Εκπλαγήκαμε ευχάριστα. Είδαμε πως ένα κρητικό blend ”στέκεται” εντυπωσιακά στις umami δροσερές γεύσεις του sushi και των φρέσκων ωμών ψαριών, ακολουθώντας όχι μόνο την τάση της κατανάλωσης όλο και περισσότερων ροζέ κρασιών, αλλά και ενός απολαυστικού ταιριάσματος κρασιού και φαγητού.

 

Ευχαριστούμε την Οικογένεια Διαμαντάκη και το Ζαχαρία Διαμαντάκη για τις ετικέτες των κρασιών. Όσοι θέλετε να τα δοκιμάσετε άμεσα, ακολουθούν τα Οινοτικά στα Χανιά, το ερχόμενο ΣΚ, 4-5 Μαρτίου και έπειτα το Οινόραμα, η μεγάλη γιορτή του ελληνικού κρασιού στην Αθήνα, στις 11-13 Μαρτίου .

 

Βασίλης Μαστρογιαννάκης