Ειδοποίηση

Not all parameters set in plugin to display discussions

Eπίσκεψη στο Οινοποιείο Διαμαντάκη

diamantakisΟι διακοπές μας δε θα μπορούσαν να τελειώσουν με κάποιον καλύτερο τρόπο από αυτόν. Γι’αυτό αποφασίσαμε και την επίσκεψη σε ένα μοναδικό κτήμα με εξαιρετικούς ανθρώπους. Το Σάββατο 20/8 ανηφορίσαμε στις Ασίτες από το Ηράκλειο, μόλις 20 λεπτά απόσταση και συναντηθήκαμε με τον κ. Διαμαντάκη Ζαχαρία, υπεύθυνο για τη σύγχρονη πορεία που έχει χαράξει η κρητική μονάδα, ο οποίος μας χάρισε μοναδικές οινικές στιγμές και όχι μόνο.

 

Το οινοποιείο ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ ιδρύθηκε το 2007 από τα μέλη της οικογένειας Νικολάου Γ. Διαμαντάκη τον Ιωάννη, τονΜιχαήλ, και τον Ζαχαρία. Οι δύο πρώτοι, αμπελουργοί τρίτης γενιάς, διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στην αμπελοκαλλιέργεια και έχουν αναλάβει το αμπελουργικό τμήμα του οινοποιείου ενώ ο Ζαχαρίας με σπουδές οινολογίας έχει αναλάβει την διαδικασία της οινοποίησης και της προώθησης των κρασιών. Το οινοποιείο αποτελεί μια νέα σύγχρονη μονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στην Κρήτη. 

Ο Ζαχαρίας μας ξενάγησε στα αμπέλια από όπου και αγναντεύεις στο βάθος τη θάλασσα, αλλά και την κρητική γη που θυμίζει πολλαπλό καρτ ποστάλ Τοσκάνης. Μας έδειξε και μας εξήγησε τις μεθόδους οινοποίησης λευκού, ροζέ και ερυθρού κρασιού και μας απαντούσε σε οποιαδήποτε απορία σχετικά. Περιηγηθήκαμε στο χώρο εμφιάλωσης του κρασιού, στο χώρο με τις δεξαμενές και τα δρύινα βαρέλια που ζυμώνεται και παλαιώνει το κρασί, δοκιμάσαμε μέχρι και μούστο που βρίσκεται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας της ζύμωσης  κι έπειτα μας αφηγήθηκε την ιστορία του κτήματος αλλά και των μοναδικών ετικετών του. Το κτήμα διαθέτει έξι ετικέτες, όλες μοναδικές,με τη λευκή και ερυθρή Διαμαντόπετρα να κρατάνε τα σκήπτρα, όντας πολυβραβευμένες ακόμη και με βραβείο DECANTER και πολλαπλές διακρίσεις ποιότητας διεθνώς. Δεν μπορούμε βέβαια να μην αναφερθούμε και στα υπόλοιπα κρασιά του κτήματος, το Βιδιανό 100%(πολυβραβευμένο και αυτό), το next big thing της Ελλάδας στο εξωτερικό και όχι μόνο, αλλά και τους 3 Πρίνους( Λευκό, Ροζέ, Ερυθρό) να κλείνουν την ποικιλία του κτήματος με διακρίσεις και πολλές αναφορές.

Και αφού είπαμε, είδαμε και μάθαμε από το Ζαχαρία τα πάντα για το κτήμα και τα κρασιά του, βρεθήκαμε μεσημεράκι πια στην ωραιότερη <<αίθουσα>> γευσιγνωσίας που έχω δει. Κάτω από μια υπεραιωνόβια ελιά , όπως απεικονίζεται και στη φωτογραφία ταιριάξαμε το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον πάνω από ένα τραπέζι με κρίθινα κρητικά ντακάκια, σταφύλια, κρητική γραβιέρα και τα κρασιά του Ζαχαρία. Δοκιμάσαμε τις ετικέτες διαμάντια του Ζαχαρία και μιλήσαμε για το κρητικό terroir, την ιδέα να καλλιεργεί Ασύρτικο στην Κρήτη, το μέλλον του Βιδιανού ως ποικιλία,για το μέλλον των εξαγωγών των κρητικών ποικιλιών, ενώ οφείλω να αναφέρω τον τρόπο σκέψης και φιλοσοφίας αυτού του πολύ ζεστού και μοναδικού ανθρώπου. Το καλό κρασί γίνεται από το καλό σταφύλι, γι’αυτό και τα δίνει όλα στα αμπέλια του και πως μόνο ενωμένοι θα προχωρήσουμε μπροστά. Θα αφήσουμε ιστορία και θα κατοχυρώσουμε το διαβατήριο για την επιτυχία διαχρονικά, τόσο εγχώρια αλλά και στις διεθνείς αγορές. Ειλικρινή λόγια που τα κάνει πράξεις. Άνθρωπος ζεστός, φιλικός,μοναδικός και πρόθυμος να μας κάνει να αγαπήσουμε το κρασί, όχι απλά το κρασί του. Η πραγματική πλευρά της Κρήτης και της κρητικής φιλοξενίας. Αν βρεθείτε στο Ηράκλειο Κρήτης μη χάσετε μια επίσκεψη στο κτήμα Διαμαντάκη, για να δείτε από κοντά πραγματικά διαμάντια κρασιά και ανθρώπους.

 

Βασίλης Μαστρογιαννάκης 

 

Περισσότερες πληοφορίες και λεπτομέρειες:

http://www.diamantakiswines.gr/dwines/el/home.html

https://www.facebook.com/diamantakis