Ειδοποίηση

Not all parameters set in plugin to display discussions

WINE DNA-ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΕΟΝΑΡΔΟΣ

LEONARDOSΗ στήλη που ξεδιπλώνει το προφίλ, τα γούστα αλλά και μυστικά των πραγματικών οινόφιλων και των ανθρώπων από το χώρο του κρασιού και όχι μόνο...  καλωσορίζει τον καλό φίλο Μανώλη. Καμιά φορά, τα σχόλια περισσεύουν. Ο Μανώλης είναι άνθρωπος που λατρεύει τη θάλασσα, το ψαροντούφεκο, τη σύζυγο του Ivana και το γιο του. Και φυσικά το κρασί. Ανοικτό βιβλίο που λέμε, από την πρώτη στιγμή που θα τον γνωρίσεις. Δεν αναλώνεται σε ''μικροπράγματα'' και αφοσιώνεται στο τώρα και στους έρωτες του. Χωρίς πολλά λόγια αλλά με μεγάλη χαρά, απολαύστε τον να αφήνει το οινικό του στίγμα.

#winelover DNA

#winelover DNA

Όνομα: Λεονάρδος-Μουρέλλος Μανώλης

Επαγγελματικός τίτλος: Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Εισαγωγέας Οίνου από την Αργεντινή

Μότο ζωής: «Υπάρχουν 2 ζωές. Η δεύτερη ξεκινάει μόλις συνειδητοποιήσεις ότι έχεις μόνο μία.» Ήτοι YOLO σε σύγχρονα ελληνικά. Δεν είναι δικό μου προφανώς αλλά θα ήθελα να το έχω σκεφτεί εγώ.

Πως γνωρίστηκες με το κρασί;

Ακόμα γνωρίζομαι.
Από πιτσιρικάς έβλεπα τον παππού μου με κάθε γεύμα του να πίνει κόκκινο κρασί, ή μπορεί και ξύδι, που έφερνε απ’ το χωριό. Με κάθε όμως! Έζησε μέχρι τα 97 του φτιάχνοντας τα
cactus του όσο βάσταγαν τα πόδια του. Μετά ήρθε η εμπειρία της Αργεντινής.

Τι πίνεις αυτή την εποχή; Όσα χρόνια δεν ήξερα πολλά για το κρασί διάλεγα πάντα τα ερυθρά για να το παίξω μούρη. Φευ… Νοιώθω λοιπόν ότι έχω αδικήσει κι έχουν λείψει πολύ απ’ τη ζωή μου λευκά κρασιά όπως τα Albariño, Grüner Veltliner, λευκές Βουργουνδίες και Riesling.  

Κρασί με φαγητό; ή χωρίς;Το αντιστρέφω. Με φαγητό μόνο κρασί εκτός σπανίων περιπτώσεων που παίζει μπύρα ή κοκτέιλ. Αλλά και κρασί χωρίς φαγητό. Το τέλειο pairing δεν χρειάζεται ύλη απαραιτήτως αλλά χρονική στιγμή.

Ποιο κρασί σε συγκλόνισε ως σήμερα; Πολλά! Συγκλονίζομαι εύκολα. Τελευταία όμως ήταν μια Σαντορίνη του Αργυρού εσοδείας 2008 που ήταν εξαιρετικά συντηρημένη. Είχε ακόμα σχετικά ανοιχτό χρώμα και μπόλικα πρωτογενή. Την έφερε ένας φίλος για να τη δοκιμάσουμε με κάτι αυγοτάραχα που έφτιαξα το χειμώνα που πέρασε. Χαμούλης έγινε όπως φαντάζεσαι.

Τι σημαίνει για εσένα, ''Μεγάλο κρασί'' ; Θα ήθελα να αποσυνδέσω τον όρο «μεγάλο κρασί» από τα κρασιά που αντέχουν πάρα πολλά χρόνια στο κελάρι. Αυτό καταδικάζει ένα κρασί που είναι φτιαγμένο για να πίνεται φρέσκο να μην μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε μεγάλο. Μεγάλο κρασί για εμένα είναι αυτό που έχει τόσο καθαρό χαρακτήρα που το αποτύπωμά της δομής του στον εγκέφαλό μου αργεί να σβήσει και μπορώ να το αναγνωρίσω ξανά και ξανά. Έχω ακριβώς την ίδια άποψη και για την τέχνη.

  

Αγαπημένο οινικό ταξίδι; Δυστυχώς τα οινικά μου ταξίδια μέχρι τώρα περιορίζονται στην Αργεντινή λόγω δουλειάς. Όμως ονειρεύομαι να ταξιδέψω Νέα Ζηλανδία κι από τα κοντινά Κοιλάδα Douro και Αλσατία.

Η χώρα με την πιο εξελιγμένη γαστρονομική κουλτούρα;
Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει!
Αν και δεν είμαι ειδήμων, νομίζω η Γαλλία, αν και στον αντίποδα υπάρχει η Ιαπωνία που είναι αλλού οι τύποι όσον αφορά στα θαλασσινά.

Αν δεν ήσασταν αυτός που είστε, ποιος θα θέλατε να είστε, και γιατί; Θα ήθελα να είμαι ο άντρας που θα είχε βρει η γυναίκα μου αν δεν υπήρχα εγώ.

Η καλύτερη οινική ανάμνηση μέχρι σήμερα; Τότε που της έδειχνα την Πελοπόννησο και ξεμείναμε ένα βράδυ χωρίς ξενοδοχείο και κοιμηθήκαμε στην παραλία. Μαγείρεψα στη φωτιά κριθαρώτο με λιωμένη καπνιστή μελιτζάνα κι έβγαλε απ’ τη βαλίτσα της ένα Malbec Altos Las Hormigas.

Αν είχατε ένα και μόνο δείπνο με ένα κρασί επάνω στη γη, τι θα πίνατε κ τι με τι θα το συνοδεύατε; Πολύ επίπονη ερώτηση Μπιλ μου! Για να συμβεί κάτι τέτοιο μάλλον θα έφτανε το τέλος της γης οπότε θα έπινα επιδόρπιο οίνο. Ένα Tokaji 5 puttonyos με ένα πλατό πολύ σοβαρών αλμυρών τυριών. Μετά θα έπαιρνα τον ιπτάμενο δίσκο μου κι αφού τον φόρτωνα με 5 παλέτες Malbec και Franc θα πήγαινα στον κοντινότερο πλανήτη να τα καταναλώσω. Μπορεί και μια παλέτα Torrontes για την περίπτωση που θα είχε πολλή αστρική ζέστη.

Αλήθεια, εσύ τι κρασί θα ήσουν; Μάλλον Βυθισμένος Θαλασσίτης. Θέλει κι ερώτημα;