Ειδοποίηση

Not all parameters set in plugin to display discussions

The next big thing? Ξηρή Μαυροδάφνη έχεις δοκιμάσει;

ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ ΟΦΤη Δευτέρα 10/3 βρεθήκαμε σε μια (μάλλον) ιστορικής σημασίας γευσιγνωσία στο cellar & wine bar Oinoscent, στην καρδιά της Αθήνας. Ήταν η στιγμή που οινοπαραγωγοί από όλοι την Ελλάδα, υπέρμαχοι της καλλιέργειας της ερυθρής ποικιλίας, μαυροδάφνη ένωσαν τις δυνάμεις τους και μας μίλησαν για τη δύναμη και τις δυνατότητες αυτής της ποικιλίας, τη δυσκολία να αναγνωριστεί ως Π.Ο.Π. από τον κρατικό μηχανισμό και τις ελπίδες τους ότι έχουμε κάτι πολύτιμο στα χέρια και στα ποτήρια μας.

 

Αρχικά, να αναφέρουμε πως η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη, δείχνοντας την υποστήριξη στους παραγωγούς και στη συγκεκριμένη ποικιλία. Η συζήτηση και οι δοκιμές των κρασιών κατέληγαν στο ίδιο κοινό συμπέρασμα για όλους μας. Πρόκειται για μια μεγάλης δυναμικότητας και πολυπλοκότητας ποικιλία σταφυλιού που όχι απλά μας δίνει σπουδαία νεαρά κρασιά, αλλά και εξαιρετικούς οίνους παλαίωσης, ξηρής εκδοχής. ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ 3

 Την κουβέντα για το συγκεκριμένο κρασί άνοιξε ο κ. Πέτρος Μαρκαντωνάτος, από το Gentilini Winery, αναφέροντας μας την προσπάθεια του Οινοποιείου του αλλά και των υπόλοιπων παραγωγών της Κεφαλονιάς σχετικά με την Μαυροδάφνη. Η συζήτηση μεταξύ του κοινού και των οινοπαραγωγών ήταν συνεχής και γεμάτη ερωτήσεις, απορίες και διευκρινίσεις για το μαύρο ελληνικό σταφύλι. Το λόγο έλαβαν και οι υπόλοιποι οινοπαραγωγοί που βρέθηκαν μαζί μας, όπως ο κ. Γιάννης Παπαργυρίου, η κ. Σοζάνα Κατσικώστα από την Αχαιών Οινοποιητική, η κ.Χαριτάτου, o κ. Πετρακόπουλος από το Οινοποιείο Μελισσινός, ο οινολόγος του κτήματος Μερκούρη. Επισημάνθηκε το κώλυμα της απελευθέρωσης της Μαυροδάφνης ώστέ να ονομαστεί και να κατοχυρωθεί ως οίνος Π.Ο.Π. αλλά και την πρωτοπόρο Αυστραλία που ήδη καλλιεργεί Μαυροδάφνη, δοκιμάζοντας τη στο ιδιαίτερο terroir της μετά το Ασύρτικο.  Μελετήσαμε την Μαυροδάφνη γεωγραφικά ανά την Ελλάδα και παράλληλα δοκιμάσαμε τα κρασιά των προαναφερθέντων, καθώς και το Οργίων του κ. Ευβριβιάδη Σκλάβου(Βιοδυναμικής καλλιέργειας) αλλά και το ΤΑΩΣ Παρπαρούση. 

Highlight !!! H Ροζέ Μαυροδάφνη από το Μελισσινός Winery και η εντυπωσιακή Black Daphne 2007 από το Κτήμα Παπαργυρίου.
μαυροδαφνη 4

Είμαστε τυχεροί και προνομιούχοι που βρεθήκαμε σε αυτή την ιδιαίτερη και ξεχωριστή δοκιμή. Θα υπάρξουν κι άλλες, καθώς και πολλά νέα για τα σπουδαία αυτά κρασιά.


Σε γενικές γραμμές,

Η Μαυροδάφνη μας δίνει έναν ξηρό οίνο, αδιαπέραστου πορφυρού χρώματος,πυκνή μύτη, αρώματα και γεύσεις μαύρων φρούτων, σοκολάτας, ζωικά αρώματα και μελάνι. Τονισμένη οξύτητα, στιβαρές τανίνες, γεμάτο σώμα με τη βοτανικότητα να ξεχωρίζει σε πολλές περιπτώσεις. 

ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ 2

 Η συνέχεια θα είναι συναρπαστική, σίγουρα. Όλο και περισσότερα νέα θα έχουμε για τη συγκεκριμένη ποικιλία που είμαι σίγουρος, θα μας εντυπωσιάσουν...

Tasted 10/3/2017 

Βασίλης Μαστρογιαννάκης